Stanowisko – pracownik badawczo-techniczny, Zakład Genomiki i Bioróżnorodności, Instytut Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN w Jastrzębcu
Zainteresowania badawcze: biologia molekularna, genetyka zwierząt, jakość produktów pochodzenia zwierzęcego, nutrigenomika.
Dorobek naukowy: ponad 100 prac naukowych w tym 40 publikacji z listy JCR; 4 rozdziały w podręcznikach naukowych, 65 doniesień na konferencje krajowe i międzynarodowe; liczba cytowań około 140, index Hirscha – 6.
Wybrane osiągnięcia naukowe: (max. 1000 znaków).
- Identyfikacja nowych mutacji w rejonach kodujących i regulatorowych genów z rodziny MyoD na modelu świni oraz analiza ich wpływu cechy jakości tuszy.
- Opracowanie i analiza profili transkryptomicznych wybranych genów związanych z rozwojem tkanki mięśniowej u różnych ras świń.
- Analiza polimorfizmu wybranych genów kandydujących związanych z cechami użytkowości mięsnej i jakości mięsa świń.
- Wstępne analizy nutrigenomiczne - opracowanie profili transkryptomicznych związanych z suplementacją bioaktywnymi komponentami paszy WNKT w ramach projektu „Biożywność”.
Realizowane projekty badawcze (liczbowo i wybrane max. 3 tytuły).
Kierownik 1 projektu oraz wykonawca w 3 innych projektach:
- Kierownik projektu: „Polimorfizm wybranych genów kandydujących do statusu „genów głównych” dla cech jakości tuszy świń”.
- Wykonawca w podzadaniu 3.4. pt: „Wykorzystanie metod molekularnych do weryfikacji genetycznego podłoża cech jakości mięsa wieprzowego, w ramach projektu „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.
- Wykonawca w projekcie: “Genomika funkcjonalna komórek mięśniowych oraz polimorfizm sekwencji regulatorowych genów związanych z cechami ilościowymi i jakościowymi mięsa bydła i świń”.
Działalność organizacyjna, upowszechnianie wiedzy i inne:
Członek Polskiego Towarzystwa Genetycznego od 2002 roku
Działalność dydaktyczna: wykłady na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie (od 2007 roku); zajęcia dydaktyczne dla uczestników Szkoły Letniej w IGBZ PAN w Jastrzębcu (rok 2010); współorganizator warsztatów naukowych pt: „ Workshop on methods of gene expression measurement in animal breeding and quality of animal products w ramach „The Centre of Excellence (CoE) in Genomics, Biotechnology and Quality of Animal Products in Suistainable Production Systems with consideration of Animal Welfare – ANIMBIOGEN in EU (FP7) – rok 2010; opieka nad praktykantami i stażystami w IGBZ PAN Jastrzębiec – cyklicznie od 2003 roku; promotor pomocniczy w przewodzie doktorskim mgr Moniki Kumalskiej – doktorantki w Katedrze Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
Zagraniczny staż naukowy w Animal Science Group, Uniwersytet w Wageningen, Holandia, 2011 rok pod kierunkiem Dr Marinus te Pas.
Wykłady na konferencjach krajowych i międzynarodowych od 2002 roku.
Wybrane publikacje (max. 5).
- M. Pierzchała, D. Pierzchała, M. Ogłuszka, E. Poławska, T. Blicharski, A. Roszczyk, A. Nawrocka, P. URBAŃSKI, K. Stepanow, A. Ciepłoch, A. Korwin-Kossakowska, M.F.W.te Pas, B. Slaska, M. Buszewska-Forajta, J.M. Jaśkowski, M. Sachajko, M. Herudzińska, B.M. Jaśkowski, W. Niżański, L. Fraser, C.S. Pareek (2020). -Identification of differentially expressed gene transcripts in porcine endometrium during early stages of pregnancy. Life, 10(5), E68 https://doi.org/10.3390/life10050068
- M. Ogłuszka, A. Szostak, M.F.W. te Pas, E. Poławska, P. URBAŃSKI, T. Blicharski, C.S. Pareek, E. Juszczuk-Kubiak, J.R. Dunkelberger, J.O. Horbańczuk (2017): - „A porcine gluteus medius muscle genome – wide transcriptome analysis: dietary effects of omega-6 and omega-3 fatty acids on biological mechanisms”. Genes & Nutrition. 2017 Jan 31; 12.4. doi: 10.1186/s12263-017-0552-8.
- A. Szostak, M. Ogłuszka, M.F.W.tePas, E. Poławska, P. URBAŃSKI, E. Juszczuk-Kubiak, T. Blicharski, C.S. Pareek, J.R. Dunkelberger, J.O. Horbańczuk, M. Pierzchała (2016): - „Effect of a diet enriched with omega-6 and omega-3 fatty acids on the pig liver transcriptome”. Genes & Nutrition Mar 17; 11:9 doi: 10.1186/s12263-016-0517-4.
- P. URBAŃSKI, M. Pierzchała, A. Terman, M. Kamyczek, M. Różycki, A. Roszczyk, U. Czarnik (2015): - „The relationship between the polymorphism of the porcine CAST gene and productive traits in pigs”. Canadian Journal of Animal Science 95(3), 361-367.
- M. Pierzchała, A.J.W. Hoekman, P. URBAŃSKI, L. Krujit, L. Kristensen, J.F. Young, N. Oksbjerg, D. Goluch, M.F.W. te Pas (2014): - “Validation of biomarkers for loin meat quality (m. longissimus) of pigs”. Journal of Animal Breeding of Genetics 131(4), 258-270.
Linki do profili i stron naukowych
https://www.researchgate.net/profile/Pawel_Urbanski4