• ul. Postępu 36A, Jastrzębiec

    05-552 Magdalenka, Polska

  • sekretariat@igbzpan.pl

    tel. +48 22 736-70-00
    fax +48 22 756-16-99

  • slidebg1
    IGBZ PAN - czasopismo Animal Science Papers and Reports (IF= 1.078)
  • slidebg1
    Dyrektor prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka czł. koresp. PAN
  • slidebg1
    Instytut Genetyki i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk
  • slidebg1
    Praca zespołu IGBZ PAN opublikowana w Nature Biotechnology, IF 33,1
  • slidebg1
    POROZUMIENIE O WSPÓŁPRACY Z WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH

Dr Paweł Urbański

Stanowisko – pracownik badawczo-techniczny, Zakład Genomiki i Bioróżnorodności, Instytut Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN w Jastrzębcu

 

Zainteresowania badawcze: biologia molekularna, genetyka zwierząt, jakość produktów pochodzenia zwierzęcego, nutrigenomika.

Dorobek naukowy: ponad 100 prac naukowych w tym 40 publikacji z listy JCR; 4 rozdziały w podręcznikach naukowych, 65 doniesień na konferencje krajowe i międzynarodowe; liczba cytowań około 140, index Hirscha – 6.

Wybrane osiągnięcia naukowe: (max. 1000 znaków).

  1. Identyfikacja nowych mutacji w rejonach kodujących i regulatorowych genów z rodziny MyoD na modelu świni oraz analiza ich wpływu cechy jakości tuszy.
  2. Opracowanie i analiza profili transkryptomicznych wybranych genów związanych z rozwojem tkanki mięśniowej u różnych ras świń.
  3. Analiza polimorfizmu wybranych genów kandydujących związanych z cechami użytkowości mięsnej i jakości mięsa świń.
  4. Wstępne analizy nutrigenomiczne - opracowanie profili transkryptomicznych związanych z suplementacją bioaktywnymi komponentami paszy WNKT w ramach projektu „Biożywność”.

Realizowane projekty badawcze (liczbowo i wybrane max. 3 tytuły).

Kierownik 1 projektu oraz wykonawca w 3 innych projektach:

  1. Kierownik projektu: „Polimorfizm wybranych genów kandydujących do statusu „genów głównych” dla cech jakości tuszy świń”.
  2. Wykonawca w podzadaniu 3.4. pt: „Wykorzystanie metod molekularnych do weryfikacji genetycznego podłoża cech jakości mięsa wieprzowego, w ramach projektu „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.
  3. Wykonawca w projekcie: “Genomika funkcjonalna komórek mięśniowych oraz polimorfizm sekwencji regulatorowych genów związanych z cechami ilościowymi i jakościowymi mięsa bydła i świń”.

 

Działalność organizacyjna, upowszechnianie wiedzy i inne:

Członek Polskiego Towarzystwa Genetycznego od 2002 roku

Działalność dydaktyczna: wykłady na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie (od 2007 roku); zajęcia dydaktyczne dla uczestników Szkoły Letniej w IGBZ PAN w Jastrzębcu (rok 2010);  współorganizator  warsztatów naukowych pt: „ Workshop on methods of gene expression measurement in animal breeding and quality of animal products w ramach „The Centre of Excellence (CoE) in Genomics, Biotechnology and Quality of Animal Products in Suistainable Production Systems with consideration of Animal Welfare – ANIMBIOGEN in EU (FP7) – rok 2010; opieka nad praktykantami i stażystami w IGBZ PAN Jastrzębiec – cyklicznie od 2003 roku; promotor pomocniczy w przewodzie doktorskim mgr Moniki Kumalskiej – doktorantki w Katedrze Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Zagraniczny staż naukowy w Animal Science Group, Uniwersytet w Wageningen, Holandia, 2011 rok pod kierunkiem Dr Marinus te Pas.

Wykłady na konferencjach krajowych i międzynarodowych od 2002 roku.

Wybrane publikacje (max. 5).

  1. M. Pierzchała, D. Pierzchała, M. Ogłuszka, E. Poławska, T. Blicharski, A. Roszczyk, A. Nawrocka, P. URBAŃSKI, K. Stepanow, A. Ciepłoch, A. Korwin-Kossakowska, M.F.W.te Pas, B. Slaska, M. Buszewska-Forajta, J.M. Jaśkowski, M. Sachajko, M. Herudzińska, B.M. Jaśkowski, W. Niżański, L. Fraser, C.S. Pareek (2020). -Identification of differentially expressed gene transcripts in porcine endometrium during early stages of pregnancy. Life, 10(5),  E68 https://doi.org/10.3390/life10050068 
  2. M. Ogłuszka, A. Szostak, M.F.W. te Pas, E. Poławska, P. URBAŃSKI, T. Blicharski, C.S. Pareek, E. Juszczuk-Kubiak, J.R. Dunkelberger, J.O. Horbańczuk (2017): - „A porcine gluteus medius muscle genome – wide transcriptome analysis: dietary effects of omega-6 and omega-3 fatty acids on biological mechanisms”. Genes & Nutrition. 2017 Jan 31; 12.4. doi: 10.1186/s12263-017-0552-8.
  3. A. Szostak, M. Ogłuszka, M.F.W.tePas, E. Poławska, P. URBAŃSKI, E. Juszczuk-Kubiak, T. Blicharski, C.S. Pareek, J.R. Dunkelberger, J.O. Horbańczuk, M. Pierzchała (2016): - „Effect of a diet enriched with omega-6 and omega-3 fatty acids on the pig liver transcriptome”. Genes & Nutrition Mar 17; 11:9 doi: 10.1186/s12263-016-0517-4.
  4. P. URBAŃSKI, M. Pierzchała, A. Terman, M. Kamyczek, M. Różycki, A. Roszczyk, U. Czarnik (2015): - „The relationship between the polymorphism of the porcine CAST gene and productive traits in pigs”. Canadian Journal of Animal Science 95(3), 361-367.
  5. M. Pierzchała, A.J.W. Hoekman, P. URBAŃSKI, L. Krujit, L. Kristensen, J.F. Young, N. Oksbjerg, D. Goluch, M.F.W. te Pas (2014): - “Validation of biomarkers for loin meat quality (m. longissimus) of pigs”. Journal of Animal Breeding of Genetics 131(4), 258-270.

 

Linki do profili i stron naukowych

https://www.researchgate.net/profile/Pawel_Urbanski4