• ul. Postępu 36A, Jastrzębiec

    05-552 Magdalenka, Polska

  • sekretariat@igbzpan.pl

    tel. +48 22 736-70-00
    fax +48 22 756-16-99

  • slidebg1
    IGBZ PAN - czasopismo Animal Science Papers and Reports (IF= 1.078)
  • slidebg1
    Dyrektor prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka czł. koresp. PAN
  • slidebg1
    Instytut Genetyki i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk
  • slidebg1
    Praca zespołu IGBZ PAN opublikowana w Nature Biotechnology, IF 33,1
  • slidebg1
    POROZUMIENIE O WSPÓŁPRACY Z WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH

dr Magdalena Ogłuszka

Stanowisko:

 Adiunkt w Instytutucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN

Zainteresowania badawcze:

biologia molekularna, nutrigenomika, wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Dorobek naukowy:

7 prac naukowych

Wybrane osiągnięcia naukowe (max 1000 znaków)-

- Współpraca z Prof. Jing X. Kang, Laboratory for Lipid Medicine and Technology, Harvard Medical School w ramach badań nad wpływem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) na biologię telomerów i proces starzenia.

- Nutrigenomiczne badania nad wpływem WNKT na ekspresję genów; wskazanie istotnego udziału proteolizy i ubikwitynacji w procesie regulacji funkcjonowania organizmu przez WNKT.

Realizowane projekty badawcze (liczbowo i wybrane max 3 tytuły) –

Kierownik:

- Grant badawczy fundacji NUTRICIA – “Impact of omega-3 and omega-6 fatty acids contained in plant oil on telomere biology in porcine muscle tissue in-vivo studies and rat muscle cell in-vitro studies”, 2016-2019 r.

- Grant w konkursie Preludium 9 organizowanym przez Narodowe Centrum Nauki – „Wpływ kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 na długość telomerów oraz poziom białek shelterin w modelu mysim”, 2016-2019 r.

Wybrane publikacje

- A porcine gluteus medius muscle genome-wide transcriptome analysis: dietary effects of omega-6 and omega-3 fatty acids on biological mechanisms - OGŁUSZKA M., Szostak A., Te Pas M.F., Poławska E., Urbański P., Juszczuk-Kubiak E., Blicharski T., Pareek C.S., Dunkelberger J.R., Horbańczuk J.O., Pierzchała M.; Genes and Nutrition 2017; 12:4.

- Effect of a diet enriched with omega-6 and omega-3 fatty acids on the pig liver transcriptome. - Szostak A., OGŁUSZKA M., Te Pas M.F., Poławska E., Urbański P., Juszczuk-Kubiak E., Blicharski T., Pareek C.S., Dunkelberger J.R., Horbańczuk J.O., Pierzchała M.; Genes and Nutrition 2016; 17;11:9

- Aversiveness of husbandry procedures for pre-weaned foals: a comparison using behavioural and physiological indices – Gorecka-Bruzda A., Jaworski Z., Suwała M., Sobczynska M., Jastrzebska E., OGŁUSZKA M., Sankey C., Boron M., Jezierski T.; Applied Animal Behaviour Science 2017; 191:31-38

- Longitudinal study on human-related behaviour in horses—Can horses ( Equus caballus ) be de-domesticated? - Gorecka-Bruzda A., Jaworski Z., Suwała M., Boroń M., OGŁUSZKA M., Earley B., Sobczyńska M.; Applied Animal Behaviour Science 2017, In Press

- Single nucleotide polymorphism discovery in bovine pituitary gland using RNA-seq technology –Pareek C.S., Smoczynski R., Kadarmideen H.N., Dziuba P., Blaszczyk P., Sikora M.; Walendzik P., Grzybowski T., Pierzchala M., Horbańczuk J., Szostak A., OGŁUSZKA M., Zwierzchowski L., Czarnik U., Fraser L., Sobiech P., Wasowicz K., Gelfand B., Feng Y., Kumar D.; PLoS ONE 2016; 11(9)

Linki do profili i stron naukowych

https://www.researchgate.net/profile/Magdalena_Ogluszka

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=56968155500