Stanowisko: Zastępca Kierownik Laboratorium Jakości Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz, Adiunkt w Zakładzie Doskonalenia Zwierząt Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN
Zainteresowania badawcze:
Fizjologia, biochemia zwierząt, wartość odżywcza i jakość mleka
Dorobek naukowy:
65 publikacji z listy JCR. Ogółem cytowań 665. Indeks Hirscha wynosi 16.
Wybrane osiągnięcia naukowe
1) Wykazano istotną zależność między zawartością cholesterolu w mleku a stadium laktacji, liczba komórek somatycznych w mleku, dobową wydajnością mleka, zawartością tłuszczu w mleku i ilością tłuszczu wydalanego w mleku w ciągu doby.
2) Stwierdzono wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na podatność frakcji tłuszczowej mleka kóz i krów na lipolizę.
3) Wykazano zależność między polimofrizmem w loci kappa-kazeiny i beta-laktoglobuliny, wiekiem krów, stadium laktacji a wybranymi cechami mleczności bydła czarno-białego.
Realizowane projekty badawcze (liczbowo i wybrane max 3 tytuły):
4 projekty KBN (1-kierownik, 3-wykonawca)
Sieć naukowa współudział i wykonawca
2 projekty POIG wykonawca
1 projekt NCBiR wykonawca
1) Kierownik podzadania w ramach Projektu „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 1.1.2. Realizowany w latach 2010-2016
2) Wykonawca w podzadaniu Ocena jakości mięsa kurcząt rzeźnych i indyków żywionych eubiotykami oraz nowymi technologiami (NANOMIN/ FERMENT) w ramach projektu GUTFEED- innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej finansowanego przez NCBiR. Realizowany w latach 2015-2018
Działalność organizacyjna, upowszechnianie wiedzy i inne:
Uczestniczyła i prezentowała osiągnięcia naukowe na wielu konferencjach krajowych i międzynarodowych oraz patenty na międzynarodowych targach innowacyjności. Wybrane publikacje
Patenty
Nr P.414678 Sposób wytwarzania gotowego do spożycia wyrobu z mięsa strusiego oraz gotowy do spożycia wyrób z mięsa strusiego