Stanowisko: Kierownik Laboratorium Jakości Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz, Profesor w Zakładzie Biotechnologii i NutrigenomikiInstytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN
Zainteresowania badawcze: fizjologia, biochemia zwierząt, nutrigenomika
Dorobek naukowy: 109 publikacje z listy JCR. Ogółem cytowań 1383. Indeks Hirscha wynosi 21.
Wybrane osiągnięcia naukowe:
1) Wykazano wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na obniżenie alergenności, nietolerancji na laktozę oraz podatność na procesy degradacyjne frakcji białkowej i tłuszczowej mleka.
2) Przeprowadzono badania nad zmianami procesów oksydacyjny w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego w zależności od systemu utrzymania.
3) Analiza zawartość bioaktywnych związków w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego ze szczególnym uwzględnieniem antyoksydantów i enzymów proteolitycznych.
Realizowane projekty badawcze:
4 projekty KBN (1-kierownik, 3-wykonawca)
Sieć naukowa współudział i wykonawca
2 projekty POIG w tym kierownik zadania i podzadania
Opiekun naukowy Diamentowego Grantu
2 projekt NCBiR kierownik badań naukowych oraz kierownik podzadania i wykonawca
1) Kierownik zadania 4 „Pozyskiwanie mięsa drobiu i jaj o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej spełniających kryteria żywności funkcjonalnej”. Projekt „BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 1.1.2. Realizowany w latach 2010-2016
2) Opiekun naukowy projektu „Diamentowy Grant” nr DI2012 024642 pt: Zastosowanie produktów ubocznych przemysłu owocowego w tuczu jagniąt w celu uzyskania mięsa spełniającego kryteria żywności funkcjonalnej. Realizowany w latach 2013-2015
3) Kierownik podzadania Ocena jakości mięsa kurcząt rzeźnych i indyków żywionych eubiotykami oraz nowymi technologiami (NANOMIN/ FERMENT) w ramach projektu GUTFEED- innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej finansowanego przez NCBiR. Realizowany w latach 2015-2018
4) Kierownik badań naukowych projektu Innowacyjne metody zagospodarowania wytłoków jabłkowych powstających w procesach przetwórczych jabłek, pozwalające na uzyskanie unikalnego produktu paszowego znajdującego wielokierunkowe zastosowanie w żywieniu krów mlecznych oraz cieląt. Projekt POiR POIR.01.01.01-00-0593/18. 2019-2021
Działalność organizacyjna, upowszechnianie wiedzy i inne:
Członek Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenie Żywność dla Przyszłości.
Uczestniczył i prezentował osiągnięcia naukowe na wielu konferencjach międzynarodowych oraz patenty na międzynarodowych targach innowacyjności (Belgia, Niemcy, Francja, Szwajcaria, Hiszpania, Chorwacja, Grecja, Rumunia, Litwa).
Wybrane publikacje i patenty
- Tewari, D., Jóźwik, A., Łysek-Gładysińska, M., Grzybek, W., Adamus-Białek, W., Bicki, J., Strzałkowska, N., Kamińska, A., Horbańczuk, O.K., Atanasov, A.G. 2020 - Fenugreek (Trigonella foenum-graecum l.) seeds dietary supplementation regulates liver antioxidant defense systems in aging mice. Nutrients, 12 (9), art. no. 2552, pp. 1-12. IF of 4.546
- Yeung, A.W.K., Tzvetkov, N.T., Jóźwik, A., Horbanczuk, O.K., Polgar, T., Pieczynska, M.D., Sampino, S., Nicoletti, F., Berindan-Neagoe, I., Battino, M., Atanasov, A.G. 2020 - Food toxicology: quantitative analysis of the research field literature. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 71 (1), pp. 13-21.; IF of 2.792
- Wieczorek, A., Lysek-Gladysinska, M., Krol, T., Kordos, K., Kosińska, K., Atanasov, A.G., Strzalkowska, N., Jóźwik, A. 2019 - Biochemical and morphological changes in mouse liver induced by mistletoe toxins. Food and Chemical Toxicology, 129, pp. 229-238.; IF of 3.775
- Lipińska, P., Atanasov, A.G., Jóźwik, A. 2019 - Effects of polyphenol-rich chokeberry pomace feeding on antioxidant enzymes activity and oxidation-related parameters in lamb muscle tissues. Journal of Berry Research, 9 (1), pp. 95-108.; IF of 2.379
- Jóźwik, A., Marchewka, J., Strzałkowska, N., Horbanczuk, J.O., Szumacher-Strabel, M., Cieslak, A., Lipinska-Palka, P., Józefiak, D., Kaminska, A., Atanasov, A.G. 2018 - The effect of different levels of Cu, Zn and Mnnanoparticlesin hen turkey diet on the activity of aminopeptidases. Molecules, 23 (5), art. no. 1150, IF of 3.060
- Godziszewska, J., Guzek, D., Głąbska, D., Jóźwik, A., Brodowska, M., Głąbski, K., Zarodkiewicz, M., Gantner, M., Wierzbicka, A. 2017 – Nutrient oxidation in pork loin is influenced by feed supplementation and packing methods. Journal of Food Composition and Analysis 56, 18-24. IF of 2.752;
- Tatara, M.R., Krupski, W., Charuta, A., Brodzki, A., Jóźwik, A., Strzałkowska, N., Poławska, E., Chmielowiec, K., Horbańczuk, J.O. 2016 – Morphological, densitometric and mechanical properties of pelvic limb bones in 14-month-old female ostriches (Struthio camelus). Poultry Science 95, 10, 2421-2426. IF of 1.908;
- Rutkowska, J., Białek, M., Bagnicka, E., Jarczak, J., Tambor, K., Strzałkowska, N., Jóźwik, A., Krzyzewski, J., Adamska, A., Rutkowska, E. 2015 – Effects of replacing extracted soybean meal with rapeseed cake in corn grass silage-based diet for dairy cows. Journal of Dairy Research 82, 161-168. IF of 1.409;
- Jóźwik, A., Strzałkowska, N., Bagnicka, E., Grzybek, W., Krzyzewski, J., Poławska, E., Kołataj, A., Horbańczuk, J.O. 2012 – Relationship between milk yield, stage of lactation, and some blood serum metabolic parameters of dairy cows Czech Journal of Animal Science 57, 353-360. IF of 0.741;
- Jóźwik, A., Krzyzewski, J., Strzałkowska, N., Poławska, E., Bagnicka, E., Wierzbicka, A., Niemczuk, K., Lipińska, P., Horbańczuk, J.O. 2012 – Relations between the oxidative status, mastitis, milk quality and disorders of reproductive functions in dairy cows. Animal Science Papers and Reports 30, 297-307. IF of 0.725;
Patenty
Nr 412491 Sposób pozyskania kulinarnego mięsa strusia
Nr P.414678 Sposób wytwarzania gotowego do spożycia wyrobu z mięsa strusiego oraz gotowy do spożycia wyrób z mięsa strusiego
http://nauka-polska.pl/#/profile/scientist?id=117715&_k=3aol51 https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=7003546618
https://orcid.org/0000-0001-5546-9891