Zainteresowania badawcze:
wpływ bioaktywnych składników żywności (w tym sprzężonych kwasów tłuszczowych) na stan zdrowia (badania na modelach zwierzęcych), bromatologia, nutrigenomika, lipidomika, programowanie rozwojowe, suplementy diety.
Dorobek naukowy:
>50 prac naukowych, w tym 27 prac oryginalnych z listy JCR, 8 prac przeglądowych, 9 rozdziałów w monografiach; cytowania: 125, H indeks: 9.
Wybrane osiągnięcia naukowe:
Jest laureatką nagród naukowych Jego Magnificencji Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, nagród za prace naukowe na konferencjach międzynarodowych i krajowych oraz nagród dydaktycznych Jego Magnificencji Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Została odznaczona Brązowym Krzyżem Zasługi (426-2016-50) w 2016 roku.
Realizowane projekty badawcze:
Działalność organizacyjna, upowszechnianie wiedzy i inne:
Absolwentka studiów podyplomowych „Zarządzanie projektem badawczym” w Akademii Morskiej w Gdyni w ramach projektu „STER dla B+R”;
Ekspert w NCBiR; uczestniczka projektu „Staż – Sukcesem Naukowca”; członek Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Polskiego Towarzystwa Toksykologicznego, Polskiego Towarzystwa Nauk o Żywności;
Przez 14 lat prowadziła zajęcia dydaktyczne dla studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego; opiekun naukowy i promotor wielu prac licencjackich i magisterskich, promotor jednej pracy doktorskiej; prowadziła zajęcia wykładowe i warsztatowe dla dzieci i młodzieży w ramach Festiwalu Nauki, współpracy z BayLab oraz warsztatów „Poznaj nasz Wydział”